Σα να μη πέρασε μια μέρα…

Image

Πριν δύο χρόνια πραγματοποίησα το μεταπτυχιακό μου στην Αγγλία, όπου και έμεινα για ενάμιση χρόνο. Ήταν μοναδική εμπειρία, γιατί πέρα από τις πανεπιστημιακές γνώσεις, γνώρισα ανθρώπους από όλον τον κόσμο, και αυτό από μόνο του ξεπερνά τα κλασικά ρομποτικά μαθήματα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, μία από τις πρώτες μέρες όπου ήμουν εκεί, τότε που γνωριζόμασταν όλοι μεταξύ μας και γίνονταν οι πρώτες επαφές, είχαμε βγει σε μια pub. Κάτσαμε λοιπόν σ’ένα μεγάλο τραπέζι όλοι μαζί, άγνωστοι άνθρωποι από κάθε μέρος του πλανήτη. Έλληνες, Γερμανοί, Ιταλοί, Τούρκοι, Ινδοί, Πακιστανοί, Άγγλοι, Αμερικάνοι, Μεξικανοί, Λιβανέζοι, Γιαπωνέζοι, Κινέζοι. Τόσο διαφορετικοί άνθρωποι όλοι μεταξύ μας, με ποικίλες κουλτούρες, είτε κοινωνικές, είτε θρησκευτικές. Κι όμως, με τόσα κοινά. Αρχίσαμε να συνομιλούμε, όλοι με όλους, και ανταλλάζαμε απόψεις. Μου περιέγραφαν πώς είναι η ζωή σε καθένα από αυτά τα μέρη, πώς είναι η καθημερινότητά τους, ποιες είναι οι παραδόσεις τους, τα τοπικά φαγητά… Όλα. Και το ίδιο έκανα κι εγώ. Με όλους αυτούς τους ανθρώπους, μιλούσαμε την ίδια γλώσσα. Και κυριολεκτικά, και μεταφορικά. Είχαμε κοινούς κώδικες επικοινωνίας. Είχαμε κοινά όνειρα και κοινούς στόχους. Αν και τόσο διαφορετικοί, ήμασταν όλοι νέοι άνθρωποι οι οποίοι ήλπιζαν και προσπαθούσαν να χτίσουν το μέλλον τους. Ο καθένας σεβόταν την διαφορετικότητα του άλλου. Δεν υπήρχε ρατσισμός. Κανείς δεν ενδιαφερόταν για το αν είσαι ντυμένος ‘χύμα’, αν κρατάς ακριβή τσάντα, αν έχεις παραπανίσια κιλά, αν είσαι λευκός ή μαύρος, αν είσαι πλούσιος ή φτωχός, ψηλός ή κοντός. Δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον για την επιφάνεια, για το φαίνεσθαι. Κανείς δεν έκρινε κανέναν για θέματα όπως η θρησκεία ή για κοινωνικά status. Αυτός ο ενάμισης χρόνος λοιπόν, ήταν πολύτιμη εμπειρία. Άνοιξαν οι ορίζοντές μου. Συναναστράφηκα με κουλτούρες όλου του κόσμου. Με το τέλος του μεταπτυχιακού, ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του. Άλλοι, όπως εγώ, αποφάσισαν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη και άλλοι κίνησαν για διάφορα μέρη του κόσμου για να εργαστούν. Το μεταπτυχιακό ήταν ένα πέρασμα που μας έφερε κοντά. Και έκτοτε, προσπαθώ, αν όχι με όλους, έστω με έναν σημαντικό αριθμό ατόμων να κρατήσω επαφές και να μαθαίνω νέα τους. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποίησα ταξίδι στη Ζυρίχη για δυο μέρες με σκοπό να συναντήσω τις ‘κολλητές’ μου από το μεταπτυχιακό. Μία από αυτές, εργάζεται και ζει εκεί και έτσι, επιλέξαμε αυτή την πόλη για να συναντηθούμε. Την Μ είχα να την δω έναν χρόνο, την J κοντά δύο και την C λίγους μήνες. Παρασκευή βράδυ, αφού φτάσαμε όλες στο σπίτι της M και αφού αγκαλιαστήκαμε και ουρλιάζαμε λίγο από τον ενθουσιασμό μας, μαγειρέψαμε και μιλούσαμε για ώρες. Η καθεμία περιέγραφε λεπτομερώς τη ζωή της. Τα επόμενα δύο πρωινά κάναμε βόλτες στην πόλη πάλι συζητώντας και γελώντας. Γιατί όσο καιρό και αν είχαμε να βρεθούμε, ήταν σα να μη πέρασε μια μέρα από την τελευταία φορά…

4 σκέψεις σχετικά με το “Σα να μη πέρασε μια μέρα…

 1. Πολύ όμορφες οι αναμνήσεις αλλά και το παρόν που μοιράζεσαι μαζί μας.
  Και είναι αυτές που μας συντροφεύουν πάντα στη ζωή μας.
  Να είσαι καλά και εσύ και οι φίλοι σου για να δημιουργείτε καινούργιες.
  Καλό ξημέρωμα Lady

 2. Νομίζω πως όταν με κάποιον μοιραστείς ουσιαστικά : στιγμές, σκέψεις, συναισθήματα, όνειρα, φόβους κτλ, ο χρόνος είναι δύσκολο να αποτελέσει εμπόδιο στην επικοινωνία.
  Σου εύχομαι πάντα να γνωρίζεις ανθρώπους που αξίζουν να είναι μέρος των στιγμών, των σκέψεων, της επικοινωνίας και της ζωής σου ολόκληρης.
  Χριστός Ανέστη. Να περνάς όμορφα.
  Φιλάκια πολλά καλή μου Lady Stardust.

 3. Έτσι είναι Drama Queen μου! Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο χρόνος και η απόσταση είναι μόνο λεπτομέρειες…
  Σ’ευχαριστώ πολύ! Χρόνια πολλά με υγεία!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s